Vertrouwenscommissie
Inleiding
AV DEM wil voor al haar leden en betrokkenen een sportieve en plezierige vereniging zijn. Daar waar veel mensen samen zijn en sporten, lopen onderlinge verhoudingen soms anders dan gewenst. AV DEM tolereert geen ongewenste omgangsvormen. Daarom is er een vertrouwenscontactpersoon om aandacht te schenken aan ongewenste omgangsvormen en te reageren op meldingen.
Vertrouwenscontactpersoon AV Dem
Ik ben Astrid Pool, 48 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Via mijn kinderen ben ik in aanraking gekomen met AV DEM. Ik werk als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij GGZ-NHN. Ik ben daar behandelaar op het gebied van Trauma, Persoonlijkheidsproblematiek, Eetstoornissen en ADHD bij Volwassenen en tevens werkzaam bij de Ziekenhuispsychiatrie van het NW Ziekenhuis. Dit werk doe ik al ruim 25 jaar met veel plezier en voldoening. Mijn werkervaring zal zeker goed van pas komen binnen deze functie. Het is een erg positieve ontwikkeling dat AV DEM met een vertrouwenscontactpersoon werkt en ik wil hier graag mijn bijdrage aan leveren.
Aannamebeleid
Bij aanmelding voor een vrijwilligersfunctie bij av DEM zal er een intakegesprek gevoerd worden. Voor elke vrijwilligers wordt er een VOG aangevraagd als onderdeel van algemeen preventiebeleid. Ook het opvragen van referenties en het bevragen van het Registertuchtuitspraken dragen bij aan een gedegen aannamebeleid.
Ongewenste omgangsvormen
Deze omgangsvormen beslaan pesten, treiteren, intimideren, manipuleren, schelden, iemand buiten sluiten, agressie, slaan, schoppen en spugen. Een te onderscheiden ongewenste omgangsvorm is de seksuele intimidatie, ongewenst aanraken, seksueel getinte opmerkingen, aanranding of verkrachting. Ieder voor zich heeft hierin een grens. Als iemand over jouw grens gaat, waardoor je je onprettig voelt, dan heet dat een ongewenste omgangsvorm.
Wat doe jij als je je onprettig voelt of zorgen maakt?
Als jij, jeugd-/wedstrijd atleet, trainer, coach, ouder, toeschouwer, ongewenst gedrag ervaart, bespreek je dit bij de vertrouwenscontactpersonen. Zij zijn eerste aanspreekpunt en bespreken mogelijke doorverwijzingen. Tevens informeren ze de klager of beschuldigde over de procedures op basis van het klachten- en/of tuchtreglement van de bond.
De vertrouwenscontactpersonen gaan strikt vertrouwelijk om met alle informatie en zullen niets doen buiten de melder of klager om. Soms is het voor iemand, vooral een jeugdlid, moeilijk om te reageren naar een vertrouwenscontactpersoon. In dat geval kan een ouder of trainer dit met de vertrouwenscontactpersoon bespreken.
Wat doet de vertrouwenspersoon nog meer?
Om ouders en trainers meer bekend te laten zijn met ongewenste omgangsvormen, hoe het te herkennen is en het bespreekbaar te maken, presenteren de vertrouwenspersoon met regelmaat via voorlichting hun werk aan leden, trainersgroepen en ouders. Ook heeft de vertrouwenscommissie preventief beleid opgesteld, in samenwerking met het bestuur. Het gaat dan om omgangsregels voor iedereen, een gedragscode voor trainers en het in gebruik nemen van de Verklaring van Goed Gedrag (VOG) voor trainers bij AV DEM.
Bereikbaarheid
De VCP is te bereiken via e-mail: