Meerkamprecords voor Anja Akkerman

Stendal 2015 891 600 x 584Bij internationale mastersmeerkampwedstrijden in Stendal (D) heeft DEM-atlete Anja Akkerman (zie foto links, sinds een maand in een nieuwe leeftijdsklasse) een wel heel bijzonder resultaat behaald.
Hoewel het een behoorlijk eind weg is (vlak voor Berlijn) is deze meerkamp absoluut de moeite waard met een organisatie die er op gericht is alles voor de atleten qua sfeer en omstandigheden zo goed mogelijk te regelen. Helaas hadden ze dit jaar het weer niet helemaal in de hand maar met name zondag was het uitstekend toeven op de baan.


De meerkamp begon op zaterdag prima met een snelle tijd van 14.93 sec. en winst op de 80 meter horden, gevolgd door "normale" prestaties van 1.25 en 9.14 op hoog en kogel, overigens wel winst op beide nummers. Tijdens het hoogspringen al een zware bui met ook hagel waarna het gelukkig weer droog werd, maar helaas werd het laatste nummer van de eerste dag, de 200 meter, gelopen tijdens de dreiging van opnieuw een gigantisch noodweer waardoor er keiharde wind tegen stond in de bocht. De tijd van de 200 meter (32.34 sec.) leverde daardoor niet alleen voor Anja maar voor alle deelneemsters een aanzienlijk puntenverlies op. Een kwartier later was de wind minder en scheen er weer een heerlijk zonnetje....
De tweede dag begon met een stijf lijf, niet alleen door het presteren maar meer nog door de kou van de dag daarvoor. Evengoed een drietal prima sprongen met als eindresultaat 4.04 meter bij het verspringen; bij het speerwerpen (met een keiharde dwarswind!) was de derde poging heel erg raak en dat leverde exact 30.00 meter op, een al 10 jaar niet meer bereikte afstand! De slotafstand, de 800 meter, werd opnieuw beïnvloed door harde wind, de tijd van 3.06.49 was desondanks naar omstandigheden prima waardoor het slottotaal op 5709 punten kwam.


Het totaal van 5709 punten bleek een ruime verbetering van het Nederlands record zevenkamp V60 van 5439 punten van Rietje Dijkman, het Europees record van 5770 punten werd helaas – en dan voornamelijk door de weersomstandigheden - net gemist maar het bleek wel een aanzienlijke verbetering van het huidige Wereldrecord! De World Masters Association heeft namelijk, anders dan de Europese bond, besloten om de wereldrecordlijsten - na de invoering van een zwaardere speer – niet om te rekenen maar opnieuw te gaan vaststellen waardoor het WR sinds augustus 2014 stond op 5458 punten van Europees kampioene en -recordhoudster Ulrike Hiltscher, die ook in Stendal aanwezig was en door Anja Akkerman op aanzienlijke achterstand werd gezet. Een heel aparte situatie natuurlijk, volop extra huldiging en aandacht maar het "oude" wereldrecord was toch best een stuk scherper. Aan de andere kant was het een meer dan uitstekend totaal, kortom: een mooie opsteker voor de komende WK, begin augustus in Lyon.

Comments are now closed for this entry

AV DEM   LOGO 2012   189x89

brengt je in beweging!

Volg ons op