Van de voorzitter

rob-tuinstraOok zo genoten van het WK Atletiek in Moskou? Een geweldig event dat in ieder geval - ondanks de veelbesproken Russische mening over homofilie - een sportief succes en inspiratiebron voor velen genoemd mag worden. Laten we hopen dat de enorme internationale belangstelling de lokale bevolking inclusief Poetin wat meer levenskwaliteit en ruimdenkendheid heeft opgeleverd. Na een prachtige zomervakantie is het nu weer tijd ons vanuit AV DEM te focussen op een aantal belangrijke wedstrijden en finales (zie webagenda, denk vooral ook aan onze clubkampioenschappen op 5/6 oktober).

In de aanloop op het EK Atletiek 2016 in Amsterdam zijn niet alleen de (inter)nationale maar ook Beverwijkse prestaties belangrijk om onze jeugd blijvend te inspireren bij hun verdere sportieve ontwikkeling. Het gaat er daarbij ook om hoe we onze atletieksport de komende jaren nog aantrekkelijker kunnen maken. Waarbij alle atleten op verschillende niveaus met plezier hun sport kunnen beoefenen. De oplossing om de atletieksport nog populairder te maken ligt o.a. in het vinden van aansprekende boegbeelden. Internationaal gezien is dat natuurlijk Usain Bolt. Hij is in staat gebleken onze sport wereldwijd op de kaart te zetten. Maar dat kunnen wij vanuit Nederland ook. Kijk maar naar onze eigen nationale toppers Dafne Schippers, Churandy Martina en Eelco Sintnicolaas. Het moet lukken de atletenvijver verder te vullen, mits we daar de juiste randvoorwaarden voor scheppen.

Denk daarbij aan andere sporten waarin Nederland bovengemiddeld presteert: hockey, schaatsen, zwemmen, volleybal, turnen, paardrijden, voetbal. Stuk voor stuk sporten die door hun succes en uitstekende trainingsniveau steeds aantrekkelijker worden voor onze jeugd. Het imago en de populariteit van een sport of organisatie wordt nu eenmaal sterk beïnvloed door het succes ervan. Het is duidelijk dat Bolt - na voetballers Messi en Ronaldo - momenteel 1 van de meest aansprekende sporters wereldwijd is en daarmee het imago van de atletieksport flink heeft beïnvloed.

Echter, door onvoldoende sportieve aspiraties van de Atletiekunie de laatste paar jaren (o.a. teveel gedoe met subsidies, te weinig initiatieven voor organisatie trainerscursussen, etc) ziet het bestuur daarin de komende jaren nog voldoende ruimte voor verbetering. Er moet een beter automatiseringsproces op gang komen (lees: lopende band) bij de AV's om zowel atleten als begeleiders klaar te stomen voor de toekomst. Waarbij naast een hoger sportief niveau - we zijn al goed bezig in Beverwijk - de gezelligheid en gemoedelijkheid van onze vereniging altijd op nummer 1 zal blijven staan. Het aantrekken van meer jeugd en daarmee sportief talent is niet voldoende. We moeten het reeds aanwezige talent op clubniveau (ook via samenwerking) juist meer koesteren en faciliteren zich verder te ontwikkelen. Dit kan alleen als we ons huidige trainerscorps verder opleiden en professionaliseren. Immers, met betere trainers krijg je gemiddeld gezien ook betere atleten.

In Beverwijk hebben we inmiddels de eerste stappen daarin gezet, maar we zijn er nog niet. Momenteel werken we hard aan een eensgezind beleid op het gebied van trainingsaanpak. De komende 2 jaren zal dit beleid betere vorm krijgen, omdat er op democratische wijze een nieuwe visie op dit gebied zal worden gevormd. Henk Martens is momenteel namens het bestuur als TCWA Trainingscoördinator A.I. druk bezig om de meningen van alle baan/wedstrijd trainers te inventariseren. Hij zal vervolgens alle meningen op een rijtje zetten en zijn bevindingen presenteren aan de complete TCWA en het bestuur. Wilt u graag meeluisteren bij dit onderwerp? Stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat u informeren over de mogelijkheden.

Met sportieve groet,

Rob Tuinstra
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Comments are now closed for this entry

AV DEM   LOGO 2012   189x89

brengt je in beweging!

Volg ons op