DEM duurloop zondagochtend 11 november

11112012014Om half tien zijn we gestart vanaf terrein Dijk en Duin vanaf 'het Theehuis', in totaal 10 lopers/loopsters mezelf meegerekend. 3 meer dan 2 weken terug toen vlak voor de start een enorme hagelbui naar beneden kwam, waardoor er zeker hebben gedacht van 'nu maar even niet'.
Waarna we vervolgens toch droog en in de zon gelopen hebben.

Dit keer was er geen smoes te bedenken om thuis te blijven want het was zeldzaam mooi weer voor een 11 november. Derhalve een wat tegenvallende opkomst, wat aantal betreft dan. 
Ik hoor wel eens zeggen dat duurlopen saai zijn, maar dat ligt dan toch aan jezelf. Het is mooi lopen in het duin, dat weten we intussen wel, maar als je er oog voor hebt heeft onze naaste omgeving veel meer te bieden. Als je er maar niet voor terugschrikt onbekende paadjes uit te proberen.


De tocht van afgelopen zondag verliep aan weerszijden van de weg tussen Bakkum en Egmond Binnen, het overgangsgebied tussen duin/bos en polder/weiland.

In de polder bevinden zich talloze verhogingen en verdiepingen, ook sloten en beddingen die daar 2000 jaar geleden ook al lagen toen het nog een soort waddengebied was, vòòr en vlak nadat de riviermonding ter hoogte van het latere Castricum dichtslibde. Het was een soort estuarium en de stroom die er in uitmondde wordt tegenwoordig aangeduid als 'het Oerij' . Het voormalige Wijkermeer, dat veel later onstond, volgde de bedding er van. Sindsdien is er niet veel aarde op gekomen en sporen van onze voorouders zijn er volop en vrijwel direct onder de grasmat te vinden. Ook onze Broekpolder en het land ten noorden van kasteel Marquette is zo'n landschap.

Heel kort de route:

11112012013Vanaf Dijk en Duin om het meertje van Vogelzang heen, achter de jeugdherberg langs en dan weer naar de weg toe. Daar oversteken, het draaihekje door en het weiland in de groene pijlen achterna. Dijkjes, riet, stroompjes, sloten, meer draaihekjes. Na het veldje met de emoes richting Egmond Binnen en daar zoeken of 'dat pad' inderdaad het duin inging. Dat klopte dan toch maar weer en vandaar langs de binnenrand naar ingang Diederik, weer de weg oversteken, via het op/afstapje de afrastering over en 400m langs konijnenholen naar het volgende af/opstapje. Toen waren we al anderhalf uur onderweg, dus die geplande lus in de polder maar bewaard voor een volgende keer en kortste weg terug naar het Theehuis. Dat redden we net binnen de twee uur.

Het was genieten geblazen, al waren natte voeten niet altijd te vermijden. Op het terras viel de koffie, de soep en de appeltaart bijzonder goed en we zijn bijna een uur bliijven leuten, ook wie eigenlijk meteen weg moest. Zie de foto's maar.

Gezien de reacties, ook die van twee weken terug, zal ik deze duurloop vaker gaan houden en er kunnen en er mogen er best veel meer mee.
Ik houd u op de hoogte.
Jan van Hout

 


 

Starttijd: 09.30 uur
Startplek: vanaf de parkeerplaats bij 'het Theehuis' op het terrein van
Dijk en Duin (v.h. Duin en Bosch).

Waar: vanaf rotonde bij Bakkum richting Castricum aan Zee (Zeeweg , N513),
200m verderop 1e afslag links de ingang van terrein Dijk en Duin op. Ongeveer 150m doorrijden en dan aan de rechterzijde parkeren. Het terrein is vrij toegankelijk.

Duintoegangskaart meenemen !

Duur: ongeveer 1,5 uur, maximaal 2 uur, voor de loper/loopster die daar geen
moeite mee heeft. Ontspannen praattempo.
Route: is bijna rond.

Na afloop evt in het Theehuis nazitten met koffie/thee/soep (eigen rekening), wie dat wil.

Iedereen mag mee, DEM-lid of niet, als je maar geen moeite hebt met 1,5 uur duurlopen met af een toe een praat/vertelpauze.
Deelname op eigen verantwoording.

Ik stel voor, voor wie dat wil, gezamenlijk te vertrekken vanaf de parkeerplaats bij AV-DEM aan de Aagtendijk. Inrijden (auto) vanaf de Spoorsingel. Dan kunnen we evt wat auto's laten staan. Daar dan verzamelen vanaf 09.00 uur en rijden om 9.10uur.

Tot komende zondag!


 

Verslag van duurloop 28 oktober 2012

Om 5 vòòr 9 kwam het met hele grote bakken half hagel/half regen tegelijk uit de hemel. Dat zal beslist een reden zijn geweest dat een aantal wel klaar stonden, maar toch besloten om binnen te blijven.
Op de P bij het zwembad, om 09.00uur, was er geen mens te zien, maar toen ik aankwam kwamen er toch enkelen uit de auto en vanuit de hal van het zwembad te voorschijn. En het was weer droog geworden.
Met zijn zevenen zijn we toch gewoon gaan lopen. Tussen de randweg en de lunetten door richting Westerhout.
Een felle zon deed de natte wereld geuren en dampen. Dat alleen al was de moeite van het op weg gaan waard. Onderweg af en toe stilgestaan om over de resterende 7 brilschansen (lunetten) tussen zwembad en Creutzbergerlaan te vertellen, over die tweehonderd jaar dat ze er al liggen en waarom en tegen wie ze zijn neergelegd.


En waarom het Weduwe van Lithpad en het Pieter Steltpad heten zoals ze heten. Wat de tekst "Si VIS Pacem Para Bellum" betekent op de obelisk op de meest westelijke lunet. En hoe die ronde met regenwater gevulde kuilen zijn ontstaan in Westerhout en dat dat vijvertje in het park het restant van de slotgracht is van het allereerste kasteel Westerhout dat daar in de 14de eeuw gestaan heeft en dat een nog verdedigbare burcht moet zijn geweest.


Ook Nicole had tekst voor onderweg. Ze doet voor haar project onderzoek naar de zich ontwikkelende begroeing in het gebied langs de randweg waar we liepen, dat behoorlijk op de schop is geweest met de aanleg van de waterpartijen en waar de natuur weer de balans zoekt. En ze had een schitterend verhaal bij lunet nr 5 (nummering uit de 2de wereldoorlog door de Duitsers, die ze nog wel hebben ingericht als verschansing), op de Kleine Houtweg, dat ronde dijkje waar je altijd lang loopt aan het einde van een ronde van de DEM-duinloop. Rond dat lunet is het grachtje hersteld dat er oorspronkelijk omheen lag en daar staan nu rietsigaren. Ze deed uit de doeken hoe de duivel er zelf voor verantwoordelijk was waarom de halmen van dat riet de geknakte vorm hebben die ze hebben.
Het geplande uur werd zodoende toch bijna één uur + drie kwartier (droog, in de zon), de koffie achteraf in de kantine van het zwembad niet meegerekend.
Maar, als ik het goed heb gezien, met met plezier gelopen, zeker wat mezelf betreft.

 


 

Komende zondag 28 oktober wordt er een duurloop georganiseerd door AV DEM trainer Jan van Hout. Startplaats is de parkeerplaats van het Sportfondsenbad, Kuikensweg, Beverwijk. Het is een route langs plekken waar wat te zien is en waar wat over te vertellen valt.

We starten om 09.00 uur wintertijd, de echte tijd dus. In de nacht ervoor gaat de wintertijd weer in dus duurt de zondag een uur langer.
(Voor wie zondagochtend de klok nog niet heeft teruggezet dus starten zomertijd 10.00uur)

Duur: minimaal 1 uur of zoveel langer als er animo is, maar max 1,5uur.
Tempo: waar de beginnende loper/loopsters zich prettig bij voelt en nog kan converseren.
Route: hangt af van hoe we vorderen.

Iedereen mee mag mee, DEM-lid of niet, kosteloos, wel eigen risico/verantwoording.

De volgende DEM-duurloop staat gepland op zondag 11 november, 09:30 uur.
Duur: ong. 1,5uur, max 2 uur, voor de meer geoefende loper/loopster, maar ook dan maximaal praattempo.
Ook dan staat deelname open voor iedereen, wederom voor eigen risico.

Comments are now closed for this entry

AV DEM   LOGO 2012   189x89

brengt je in beweging!

Volg ons op