Vertrouwenscommissie

Inleiding

AV DEM wil voor al haar leden en betrokkenen een sportieve en plezierige vereniging zijn. Daar waar veel mensen samen zijn en sporten, lopen onderlinge verhoudingen soms anders dan gewenst. AV DEM tolereert geen ongewenste omgangsvormen. Daarom zijn er twee vertrouwenscontactpersonen om aandacht te schenken aan ongewenste omgangsvormen en te reageren op meldingen.

Wie zijn de vertrouwenscontactpersonen van AV DEM?

AstridpoolIk ben Astrid Pool, 45 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Via mijn kinderen ben ik in aanraking gekomen met AV DEM, die alle drie aan atletiek doen. De oudste geeft ook training bij AV DEM. Ik werk als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij GGZ-NHN. Ik ben daar behandelaar op het gebied van Trauma, Persoonlijkheidsproblematiek, Eetstoornissen en ADHD bij Volwassenen. Dit werk doe ik al ruim 20 jaar met veel plezier en voldoening. Mijn werkervaring zal zeker goed van pas komen binnen deze functie. Het is een erg positieve ontwikkeling dat AV DEM met een vertrouwenscommissie gaat werken en ik wil hier graag mijn bijdrage aan leveren.
Het eerste aanspreekpunt is Astrid Pool. Ze wordt ondersteund door Hélène Bulte-Luitwieler.

Hélène Bulte LuitwielerMijn naam is Hélène Bulte-Luitwieler. Ik ben getrouwd en moeder van twee jongens. Via mijn zoon Syp ben ik in aanraking gekomen met AV DEM: hij is sinds drie jaar lid van de vereniging en is inmiddels een B-pupil. Ik ben psycholoog van beroep en ben met plezier werkzaam met een collega in een eigen praktijk, Denkwerk psychologen. We behandelen volwassenen die met uiteenlopende psychische problemen naar ons verwezen worden door de bedrijfsarts of werkgever. Ik heb nog geen ervaring opgedaan in de functie van vertrouwenspersoon, maar verwacht dat mijn werkervaring me goed van pas zal komen. Ik hoop dat het oprichten van een vertrouwenscommissie bij zal dragen aan het voorkomen van excessen, zoals de misbruikzaken die we uit de media kennen. Maar ook het ondersteunen van leden die te maken krijgen met ongewenst gedrag en het zoeken naar passende oplossingen, vind ik belangrijk. Ik hoop dat dit een bijdrage zal leveren aan het op een prettige en veilige manier sporten binnen AV DEM.

Wat zijn ongewenste omgangsvormen?

Deze omgangsvormen beslaan pesten, treiteren, intimideren, manipuleren, schelden, iemand buiten sluiten, agressie, slaan, schoppen en spugen. Een te onderscheiden ongewenste omgangsvorm is de seksuele intimidatie, ongewenst aanraken, seksueel getinte opmerkingen, aanranding of verkrachting. Ieder voor zich heeft hierin een grens. Als iemand over jouw grens gaat, waardoor je je onprettig voelt, dan heet dat een ongewenste omgangsvorm.

Wat doe je als je je onprettig voelt of je zorgen maakt?

Als jij, jeugd-/wedstrijd atleet, trainer, coach, ouder, toeschouwer, ongewenst gedrag ervaart, bespreek je dit bij de vertrouwenscontactpersonen. Zij zijn eerste aanspreekpunt en bespreken mogelijke doorverwijzingen. Tevens informeren ze de klager of beschuldigde over de procedures op basis van het klachten- en/of tuchtreglement van de bond.
De vertrouwenscontactpersonen gaan strikt vertrouwelijk om met alle informatie en zullen niets doen buiten de melder of klager om. Soms is het voor iemand, vooral een jeugdlid, moeilijk om te reageren naar een vertrouwenscontactpersoon. In dat geval kan een ouder of trainer dit met de vertrouwenscontactpersoon bespreken.

Wat doen de vertrouwenscontactpersonen nog meer?

Om ouders en trainers meer bekend te laten zijn met ongewenste omgangsvormen, hoe het te herkennen is en het bespreekbaar te maken, presenteren de vertrouwenspersonen met regelmaat via voorlichting hun werk aan leden, trainersgroepen en ouders.
Ook heeft de vertrouwenscommissie preventief beleid opgesteld, in samenwerking met het bestuur. Dit beleid zal het komende jaar worden doorgevoerd. Het gaat dan om omgangsregels voor iedereen, een gedragscode voor trainers en het in gebruik nemen van de Verklaring van Goed Gedrag (VOG) voor trainers bij AV DEM.

Bereikbaarheid

De VCP is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ook kun je ons aanspreken bij de vereniging.

=>>Omgangsregels

AV DEM   LOGO 2012   189x89

brengt je in beweging!

Volg ons op